Спека не зможе, бо Stoller допоможе!

07.06.2018 — 12:58

Думай заздалегідь, дій вчасно та зупини спеку разом зі StollerUkraine!

Глобальні зміни  клімату протягом останнього десятиріччя створили серйозні проблеми в розвитку світового сільського господарства.  Особливо це позначилося на таких аграрно орієнтованих країнах як Україна, де агропромисловий сектор є одним із головних бюджетоутворювачів національної економіки.

Із кожним роком, через посилення періодів посухи, зростає і ризикованість вирощування сільськогосподарських культур. Саме через ґрунтові та повітряні посухи, які супроводжуються підвищенням температури повітря і ґрунту, відсутністю опадів протягом тривалого періоду часу, низькою вологістю повітря (менше 30%) виникає зневоднення територій, пригнічення і навіть загибель сільськогосподарських культур на великих площах. За даними ФАО в Україні протягом останніх 120 років зареєстровано понад 70 посух, щорічні втрати врожаю  від яких становили від 10 до 70 %. Тому, в умовах зростаючих кліматичних змін  особливо гостро постає питання захисту вирощуваних врожаїв саме від «теплового стресу». В цьому українським аграріям допоможе компанія Stoller, лідер у галузі живлення рослин із понад 50-ти річним стажем роботи. Інноваційні продукти компанії дозволять рослинам максимально реалізувати свій генетичний потенціал навіть в умовах підвищених температур та відсутності вологи.

Джерело : https://openweathermap.org/city/706483

Проаналізувавши отримані дані від гідромедцентру, можемо бачити що насувається несамовита спека, яка чинить згубний вплив на урожай. Спека погіршує продуктивність рослин і негативно впливає на врожайність. Найбільшу небезпеку високі температури становлять для рослини у період цвітіння, адже саме в цей час відбуваються процеси запилення, проростання пилку на приймочці, ріст пилкових трубок та власне запліднення. Збільшення температури повітря у фазі цвітіння понад +20 ℃  у поєднанні із відсутністю опадів знижує потенціал врожайності більшості культур від 10 до 45 %. А при тривалому перебуванні рослин в умовах критичних температур урожай може втратитися практично повністю.

Критичні температури

пшениця

68°F

20°C

ріпак

80-86°F

27-30°C

ячмінь

80°F

27°C

соя

87°F

29°C

кукурудза

87°F

31°C

рис

93°F

34°C

Підвищення температури повітря небезпечне для рослини тим, що руйнується цитокінін, який виконує у рослині багато біологічних функцій. Зокрема, активує клітинний поділ у пагонах, сповільнює процеси старіння рослини, дозволяє підтримувати активний ріст, регулює розподіл елементів живлення. Проте, найважливішим є те, що він необхідний для нормального перебігу процесів цвітіння та запилення. «Тепловий стрес» у період цвітіння призводить до утворення у рослинних тканинах цитокінін-оксидази, ферменту, який спричиняє деградацію цитокініну,  уповільнення клітинного ділення і росту в цілому.

У зв’язку з цим, для захисту рослин від негативної дії «теплового стресу», досягнення максимальної генетичної експресії вирощуваних культур та отримання високих врожаїв в умовах посухи, компанією Stoller був розроблений інноваційний препарат X-Cyte.  Цей продукт є регулятором росту рослин на основі біоідентичного цитокініну, який використовується для підвищення репродуктивних функцій рослин, особливо за умов теплового стресу. Окрім того, X-Cyte сприяє активному цвітінню, запиленню та заплідненню; запобігає стерилізації пилку; активізує гени, що регулюють транспортування цукрів, локалізуючи їх у репродуктивних органах; збільшує запасну здатність тканин рослини; сприяє повноцінному наливанню плодів та насіння.

Якщо на початкових етапах розвитку, внесення  X-Cyte сприятиме формуванню більшої кількості продуктивних пагонів і бічних галужень, то внесення препарату перед цвітінням захистить рослину від «теплового стресу». Найвищий рівень ефективності забезпечать превентивні обробки, тобто внесення препарату саме перед посухою. Важливо, щоб стимулятор потрапив у рослину ще до початку активного цвітіння (для кукурудзи - це період від фази V9 до початку викидання волоті; для сої – фаза R1 (початок цвітіння); для пшениці – фаза виходу в трубку). Цитокінін, який міститься в складі препарату допоможе знизити негативний вплив "теплового стресу", прискорить клітинний поділ в плодах,  покращить якісні характеристики врожаю.

Ефективність дії продукту X-Cyte багаторазово підтверджена результатами польових випробувань як за кордоном так і в Україні.

Так дослідження проведені на посівах сої у ТОВ «Енселко Агро», Kernel  Хмельницької області  переконливо свідчать, що проведення позакореневих обробок сої у фазу R1 (початок цвітіння) препаратом X-Cyte у нормі 1 л/га дозволило підвищити врожайність цієї культури  на 32,4 % у порівнянні з контролем.

Також в умовах даного господарства були проведені польові випробування на посівах кукурудзи. За результатами яких було встановлено, що позакореневе внесення препарату X-Cyte у дозуванні 1 л/га у фазу викидання волоті  забезпечило формування врожайності культури на рівні 95 ц/га, що на 14,1 % більше ніж на контрольних ділянках

 Також дослідження, щодо ефективності дії препарату X-Cyte були закладені  у ТОВ «Дружба Нова», Kernel Чернігівської області. Аналіз результатів, яких показав, що внесення X-Cyte у нормі 1 л/га на ярій пшениці у період виходу в трубку  сприяло збільшенню рівня урожайності даної культури на  21,2 % у порівнянні із ділянками без обробок.

Саме тому, підсумовуючи все вищезазначене, хотілося б наголосити, що застосування препарату X-Cyte в оптимальні періоди для кожної культури дозволить підвищити генетичну експресію генів, захистити рослину від стресу та допоможе фермерам отримати високі прибутки та значно скоротити залежність від  кліматичних умов.

Сучасним аграріям важливо не лише йти в ногу з часом, але й бути на крок попереду. Адже традиційні засоби та методи ведення сільського господарства не дозволяють у повній мірі захистити рослину від впливу негативних чинників зовнішнього середовища. Технології, які пропонує компанія Stoller дозволяють аграріям контролювати  процеси, що відбуваються у  клітинних структурах ще до їх  візуального прояву на рослинах, чим покращують як кількісні так якісні показники врожаю. Краще одразу запобігти виникненню "стресу", ніж ліквідувати його дію уже після того, як його вплив залишить свій слід на врожайності Ваших культур.

Подпишитесь на рассылку и будьте в курсе последних новостей!